25/1/18

Què és la sarna?



l'Agència de Salut Pública de Catalunya ha elaborat un informe per explicar què és la sarna humana, com es pot contreure aquesta malaltia i quines mesures s'han de prendre per combatre-la.

Què és la sarna? Es tracta d'una infecció de la pell causada per un paràsit (Sarcoptes scabei). La sarna és una malaltia contagiosa que poden contreure tant animals com a persones i que provoca una picor intensa. És bastant comú i no té relació amb qüestions d'higiene personal. Els símptomes són causats pels ous que l'àcar diposita en petits orificis de la pell. El paràsit pot sobreviure de 24 a 36 hores fora del cos humà.

Quins són els seus símptomes? Una picor molt intensa i generalitzat que empitjora a la nit o quan rep calor. També pot produir urticària, erupcions i irritació de la pell. La picor comença algunes setmanes després de contreure la malaltia i en adults es concentra sobretot en mans, peus, aixelles, en el pit o en els genitals. En nens també pot afectar a la cara.

Com es contagia? La sarna s'agafa mitjançant el contacte directe i perllongat amb la pell d'una persona infectada. La probabilitat que es pugui contreure en una abraçada o contacte físic breu és molt baixa. També es pot contagiar la malaltia a través de la roba, compartint peces, tovalloles o llençols amb una persona afectada. El risc de petites epidèmies és alt en llocs tancats com a guarderies, escoles, residències de majors o presons.

S'agafa a través dels animals? Els animals no propaguen sarna humana, sinó un altre tipus de malaltia provocada per un paràsit diferent. El contacte amb un animal infectat podria provocar una reacció temporal en la pell de la persona que desapareixerà en un parell de dies.

Què haig de fer si crec que tinc sarna? Acudir al metge més proper per explicar-li els símptomes. El doctor confirmarà un contagi per sarna avaluant una mostra de pell en el microscopi o mitjançant una biòpsia de pell. Seria convenient que les persones properes a un afectat apliquessin el tractament encara que no presentin símptomes.

Quin és el tractament per a la sarna? Normalment es recepta una crema tòpica de permetrina al 5%. Aquesta ha d'aplicar-se per tot el cos, des del coll fins a la planta dels peus. Es recomana posar-se la crema a la nit i esperar almenys 10 minuts abans de vestir-se. El tractament ha de deixar-se actuar un mínim de 12 hores. Perquè aquest sigui efectiu ha de repetir-se el procediment al cap de 7 dies. Amb una o dues aplicacions s'acostuma a acabar amb la infecció.

Què faig amb la roba? Salut recomana aïllar tota la roba, els llençols i les tovalloles amb les quals la persona infectada hagi pogut tenir contacte durant els dies previs a l'inici del tractament. Per poder tornar a utilitzar aquest material és preferible rentar-ho amb aigua calenta (60 graus) i planxar-ho, rentar-ho en sec o mantenir-ho en bosses de plàstic hermètiques durant almenys tres dies. En cas de sogues o mobles seria necessari aplicar una bona dosi d'insecticida.

Què passa si em grato?    Gratar-se pot fer que les lesions de la pell s'infectin, provocant inflamació, pus i més dolor que farien necessari l'ús d'antibiòtics. A més podria produir una infecció secundària en la pell anomenada impetigen, d'origen bacterià.

Puc alleujar la picor d'alguna manera? Les cremes hidratants i mantenir la pell neta i seca poden ajudar a disminuir la irritació provocada per la sarna humana. En casos més greus, el metge pot recomanar utilitzar un antihistamínic quan la picor sigui insuportable o una crema tòpica amb corticoides.

 
www.laprensamagazine.cat

No hay comentarios:

Publicar un comentario