31/1/13

L’economista Sala i Martín acusa el ministre Montoro de manipular dades per fer veure que les seves polítiques són un èxit


 

Manel Bosch, al diari ARA
L’economista i professor de la Universitat Pompeu Fabra i la de Columbia (EUA), Xavier Sala i Martin, ha picat avui el crostó al ministre d’Hisenda Cristòbal Montoro. Sala i Martín li ha etzibat dures des d’un article al seu blog, on l’ha acusat de creure’s que els ciutadans “som ximples”.


Al text Sala i Martín denuncia que Montoro manipula les dades de recaptació d’impostots per fer creure que les seves polítiques són efectives. En aquest sentit destaca que l’augment anunciat pel responsable de l’hisenda estatal respecte l’impost de societats, de més d’un 30% en un any, és directament una mentida. “Aquest cop el PP ha disfressat l’endeutament fent-lo passar per una nova recaptació fiscal”, s’exclama. L’economista recorda que el ministre va augmentar el cobrament fraccionat en aquesta matèria i que, per tant, el que fins ara s’ha ingressat no són més que bestretes que més tard hauran de ser retornades.

El professor universitari titlla les explicacions del ministeri de “cíniques” i conclou que la seva acció ha sigut un “monumental fracàs”. Sala i Martín també retreu a Montoro la seva manca d’”honradesa intel·lectual” per haver fet el que durant vint anys va criticar, augmentar els impostos. En aquest sentit denuncia més trucs del responsable d’Hisenda per disfressar les xifres ja que, per exemple, Montoro presumeix que la recaptació de l’IVA ha sobrepassat la previsió tot i que aquesta es va fer abans que l’impost fos apujat. 

Sala i Martín assenyala un altre fiasco de l’executiu espanyol en matèria fiscal, aquest cop respecte l’IRPF. Les previsions de recaptació apuntaven a 2.487 milions d’euros que finalment s’han quedat en només 816. L’economista retreu a Montoro haver pressuposat que apujar l’impost no tindria conseqüències en l’economia, previsió que Sala i Martín veu totalment errònia.


www.laprensamagazine.cat

No hay comentarios:

Publicar un comentario